Benim için engelli başarısı demek çok farklı bir anlam taşıyor. Örneğin; bacağı olmayan birinin dans etmesi gibi... Hintli aktris ve dansçı olan Sudha Chandran'dan bahsetmek istiyorum.
1965 doğumlu sanatçı, daha 3 buçuk yaşında dans etmeye ve eğitim almaya başlıyor. 16 yaşındayken bacağından ağır yaralandığı bir trafik kazası geçiriyor. Yaralarından dolayı sağ bacağında kangren oluşuyor ve hayatı tehlikesi olduğu için amputasyon gerekiyor.
Chandran, bu dönemin hayatının en zor zamanı olduğunu söylüyor. Daha sonra, protez yardımıyla bir miktar hareket kabiliyetini geri kazanıyor. İki yıllık bir aradan sonra da protez bacak kullanarak dansa geri dönüyor. Ünlü bir Bharatanatyam dansçısı oluyor.
Bharatanatyam, Hindistan'da yaygın klasik bir dans türü... Filmlerde görmüşsünüzdür. Bu dansta mimiklerden yararlanılan, şiirsel bir anlatım kullanılıyor. Bunu, müziğin ritmine uygun doğaçlamayla yapılan dans hareketleri tamamlıyor. El, kol hareketleri ve belirgin yüz ifadeleri dansın en önemli özellikleri... Eskiden tapınak dansı olarak yapılan bu dans, günümüzde sahnede tek kişi tarafından sergileniyor.
Sudha Chandran, Hindistan'da daha çok tanınsa da dünyanın birçok yerinde; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliği, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Yemen, Umman, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İngiltere'de sahne almış...
Ampute dansçı kariyerine hayat hikayesini anlatan Mayuri filmiyde başlıyor. 1986'da performansıyla Özel Jüri Ödülü'ne layık görülüyor. O zamandan beri birçok filmde, TV programında ve dans yarışmasında yer alıyor.
Chandran'ın, sadece dansçı değil ayrıca akademik eğitimi de var. Mumbai'deki Mithibai Koleji'nden lisans ve ardından ekonomi alanında yüksek lisans derecesi alıyor.
Ünlü dansçı bir açıklamasında "Hayatım boyunca bildiğim şeyi yani dans etmeyi yeniden öğrenmeye karar verdiğimde, insanların eve gelip "Hayallerinin gerçek olamaması çok üzücü..." veya "Keşke dans edebilseydin..." gibi şeyler söylediklerini hatırlıyorum" diyor.
Hayallerinden vazgeçmeyen engelli dansçı zoru başarmış... Her iki bacağı olanların bile yapmakta zorlandığı bir dansı takma bacağıyla yapıyor.
ALİYE YÜCEL
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder