> Engeloji : 1.09.2022 - 1.10.2022

Translate

26 Eylül 2022 Pazartesi

AİLEM



İşitme engellilerin; kamuda, özel sektörde ve sosyal hayatlarında iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilmek için oluşturulan İşitme Engelliler Engelsiz İletişim Merkezi (AİLEM) hizmet vermeye başladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yazılı olarak yaptığı açıklamada: “İşitme engelli vatandaşlarımız için AİLEM Engelsiz İletişim Merkezimiz hizmet vermeye başladı. Bakanlığımız bünyesinde hayata geçirdiğimiz özel çağrı merkezi ile işitme engelli vatandaşlarımızın eğitim, sosyal hayata katılım, çalışma hayatı, yasal hakları öğrenme ve bunları kullanma, kamu hizmetlerinden yararlanma gibi süreçlerde bilgiye erişim ihtiyacı olduğu her an ve durumda iletişim engelini ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Bakan tarafından yapılan açıklamaya göre, AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi şimdilik 8 Türk İşaret Dili çevirmeni ile faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda daha geniş bir kadro ile daha etkin, hızlı ve güvenilir bir şekilde hizmet vermeye devam edecek.

AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veriyor. 

Merkeze, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı internet sayfası üzerinden “AİLEM” uygulaması ikonundan erişim sağlanabildiği gibi akıllı telefonlara yüklenecek uygulama ile de erişilebiliyor.

Uygulama, IOS mobil marketinden 
https://apps.apple.com/tr/app/ailem-engelsiz-i-leti%C5%9Fim/id1629878567?l=tr uzantısıyla ücretsiz indirilebiliyor.

Söz konusu mobil uygulama ile birlikte kullanıcılar kişisel telefonlarından tek tuşla tercümanlara erişim sağlayarak çeviri hizmetinden alabilecek.

Türk İşaret Dilini kullanan bütün işitme engelli vatandaşlar AİLEM Engelsiz İletişim Merkezinden faydalanabilecek.

AİLEM Engelsiz İletişim Merkezinde, iki yönlü hizmet verilecek. 
Erişim modellerinden biri olan ‘telefon tercümanlığı’ hizmeti ile işitme engelli birey görüntülü arama yada mesaj yolu ile ulaştığı çağrı merkezindeki Türk işaret dili tercümanına talebini bildirecek, tercüman talebe göre istenilen kişi ya da kurumu arayarak iletişimi sağlayacak. İşlem esnasında görüşmeler kayıt altına alınacak.

İletişim merkezinden verilecek olan diğer bir görüntülü hizmet modeli ise ‘Uzaktan Türk İşaret Dili Tercümanlığı’ hizmeti olacak. Bu hizmet modelinde de, aynı ortamda bulunan işiten birey ile işitme engelli vatandaşın arasında gelişen diyaloğu Türk İşaret Dili tercümanı çeviri yaparak gerçekleştirecek ve böylece iletişim sorunu ortadan kalkmış olacak.  

İşitme engelliler iletişimde, hizmette ve bilgiye erişimde çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyor. AİLEM Engelsiz İletişim Merkezi ile işitme engelliler aile ve yakın çevrelerinden bağımsız olarak sosyal hayatın her aşamasında ortaya çıkabilecek çeşitli iletişim ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. 

Kaynak: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İnternet Sayfası

ALİYE YÜCEL




19 Eylül 2022 Pazartesi

DSÖ ENGELLİ KARARLARI


DSÖ 72. 
Avrupa Bölge Toplantısı 12-14 Eylül tarihlerinde İsrail'de yapıldı. Toplantıya 53 ülke katıldı. Bu toplantıda engellilerin ulaşılabilir en yüksek sağlık standardına ulaşmasını sağlayacak kararlar da alındı. 

En yüksek siyasi düzeydeki bu yeni taahhüt, hükümetlerin sağlık sistemlerinin ve toplumların engellilerin önündeki tüm engelleri kaldırmasını sağlamak için DSÖ ve Avrupa ile birlikte çalışmasını sağlamayı hedefliyor. 

Çerçeve, ülkelerin her yaştan ve her bağlamda engellilerin sağlık ve esenliğini sağlamak, korumak ve teşvik etmek için engellileri kapsayan sağlık sistemlerini güçlendirmelerine yardımcı olacaktır.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge açıklamasında "Bugün üzerinde anlaşmaya varılan çerçeve, engelli yaşayanlar da dahil olmak üzere herkesin onurlu ve saygılı bir şekilde tedavi edildiği ve tam olarak katılabileceği bir sağlık sektörünün şekillendirilmesine yardımcı olacak. Engelli insanlar genellikle sağlık hizmetlerine daha fazla ihtiyaç duyarlar, ancak bu bakıma erişimde ve bunları kullanırken daha fazla engelle karşı karşıya kalabilirler. Ülkelerin, engellilerin sağlık tesislerine ve hizmetlerine erişimini engelleyen fiziksel engelleri kaldırması gerekmektedir. Ayrıca bilgiye erişimi engelleyen engelleri kaldırmaları ve çoğu zaman ayrımcılığa yol açan tutumları değiştirmeleri gerekiyor" dedi.  

DSÖ/Avrupa Ülke Sağlık Politikaları ve Sistemleri Bölümü Direktörü Dr. Natasha Azzopardi-Muscat ise “Kimseyi geride bırakmamak, engelliler de dahil olmak üzere herkes için çalışan sağlık sistemleri ve toplumlar oluşturmak anlamına gelir. Bugünün iddialı kararı, doğru yönde atılmış önemli bir adımdır. Bu başarıdan yola çıkarak, herkesin sağlıklı ve müreffeh bir hayat yaşayabilmesi için ülkelerin kapsayıcı sistemleri teşvik etmeye devam edeceğini umuyoruz” diye açıklama yaptı.   

Toplantıda bu gündemi ileriye taşımak için 4 temel ilke ortaya koyuldu:

İnsan Hakları: 
Engelliler diğerleriyle eşit koşullarda aynı haklardan yararlanmalıdır. 
Evrensel Tasarım: 
Sağlık hizmetleri, ekipman, ürünler ve ortamlar tüm insanlar tarafından erişilebilir ve kullanılabilir olmalıdır; 
Yaşam Boyu Yaklaşım: 
Sağlık hizmetlerinin, yaşamın her aşamasında engellilerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurması gerekir.
Kapsayıcı Sağlık Sistemleri: 
Engellilerin dahil edilmesi, ulusal sağlık sistemlerindeki tüm alanlara entegre edilmelidir. 

Türkiye'nin de katıldığı bu toplantıda verilen kararlar ne derece yansıyacak göreceğiz. 

Kaynak: who.int  

ALİYE YÜCEL

12 Eylül 2022 Pazartesi

LCW'DEN ENGELLİLER İÇİN "LCW LIMITLESS"


Ünlü giyim firması LCW firmasıyla tanışmam uzun yıllar öncesine dayanıyor. TGRT'de çalışırken hazırladığımız "Vitrin" programına katılmışlardı. Firmaya aşina olunca sonra da müşterisi oldum. Çünkü tarzım olan kıyafetleri orada uygun fiyata buluyorum.
 
Bloguma LCW'yi yazmamın nedeni ise engelliler için ürettikleri... Firma, 2017 yılında "LCW Sense" adı verilen uygulama ile görme engellilerin hayatını kolaylaştırmışlardı. "LCW Sense" ile mağazalarda satılan ürünlerin özellikleri barkod okuma teknolojisi ile sesli olarak duyulabiliyor. Bunun için akıllı telefonların kamerası kullanılıyor. Ücretsiz olarak cep telefonlarına indirilebilen bu uygulama ile görme engelliler giysiler hakkında çeşitli bilgileri kolaylıkla öğrenebiliyorlar. Giysinin rengi, kumaş türü, deseni, beden ölçüsü, yıkama talimatları, fiyatı, ürünün peşin veya taksitli fiyatları da verilen bilgiler arasında...
 
LCW, şimdi de bedensel engelliler için kıyafetler hazırlamış. İnternet sayfalarına girince bedensel engelliler için hazırladıkları kıyafetlere rastladım. "Sınırları Aşan Fonksiyonellik" sloganıyla LCW Limitless Koleksiyonu’nun ürünleri yer alıyor. Bu ürünler giyinirken yaşanılan zorluklar göz önüne alınarak tasarlanmış. Rahat ve kolay giyinme sağlamak için tasarlanan LCW Limitless koleksiyonundaki kıyafetleri inceledim ve bedensel engellilerin kullanımına uygun önemli kolaylıklar gördüm. 

Erkek ve kadın tişörtlerinin omuzunda cırt  bantlar var. Bu giyinme kolaylığı sağlıyor. 

Gömleklerin önündeki ve manşetlerindeki düğmelerin altında cırt bantlar bulunuyor. Bu sayede kapanıyor ve düğme iliklemekle uğraşmadan kolayca giyiliyor. 

Pantolonların diz kısmında düşme ve çarpma ihtimaline karşı dizin korunmasını sağlayan padding var. 

Kadın jean pantolonlarının paçalarından diz kısmına kadar açılan fermuar var. 

Erkek jean pantolonlarının yan dikişlerinde gizli cırt bantlar var. Bu sayede düğme açma kapama ihtiyacı duymadan kolayca giyiliyor. Pantolonun arka bel uzunluğu ön kısmından daha uzun ve böylelikle kişi oturduğunda arkadan belinin açılması engelleniyor. Rahatça oturabiliyor. Ayrıca yanlarında çekme ipleri bulunuyor ve bu iplerle pantolon kolaylıkla yukarı çekilebiliyor. 

Klasik jean pantolonların ön ağ kısmında fermuar yerine gizli cırt bantlar var. Kolayca kapatılabiliyor. 

Kargo pantolonda diz üstünde tutma kemerleri var. Bu da kolaylıkla giyinmeyi ve bacağı çekebilmeyi sağlıyor. 

Pantolonların belleri lastikli ve pantolonlar kolaylıkla giyiliyor. 

Bedensel engellilere hareket özgürlüğü sunan bu kıyafetlere çok büyük ihtiyaç var. Yabancı ülkelerde bu tür kıyafetleri görünce bizde de olmalı derdim. LCW yaptı. Umarız bu diğer tüm diğer markalara da örnek olur. Giyim firmaları bu tür kıyafetler tasarlar. Çeşitler çoğalır. 

ALİYE YÜCEL


5 Eylül 2022 Pazartesi

"CİMER" İŞİTME ENGELLİLERİN HİZMETİNDE


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hayata geçirilen "Engelsiz CİMER" uygulaması kapsamında, görme engellilerin ardından işitme ve konuşma engelli vatandaşlar da CİMER'e başvuru yapabilecek. 

İçişleri Bakanlığı 112 Acil Çağrı Merkezi ile ortak yürütülen çalışmalar neticesinde, işitme ve konuşma engelli vatandaşların görüntülü olarak CİMER'e başvuru yapmalarına yönelik çalışmaların da tamamlandığını bildiren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, engelli vatandaşların tüm hak ve imkanlardan eşit biçimde faydalanarak, kamu kurumlarına, toplumsal hizmetlere, bilgiye, iletişim araçları ve mecralarına kolaylıkla ulaşmasına büyük önem verdiklerini vurguladı. 

1 Eylül itibarıyla işitme ve konuşma engelliler görüntülü olarak başvurularına verilen cevaplar, yine görüntülü olarak işaret dili tercümanları tarafından kendilerine tercüme edilecek. 

Böylelikle görme engellilerden sonra işitme ve konuşma engellilerde her türlü şikayet, talep, görüş-öneri, istek, bilgi edinme ve teşekkür amaçlı başvurularını CİMER üzerinden rahatlıkla yapabilecek.  

Engelsiz CİMER ile geçen yıl yaklaşık 6 milyon başvuru yapılan CİMER'in, görme, işitme ve konuşma engelli vatandaşlara daha etkin, hızlı, kaliteli ve güvenilir kamu hizmeti sunulmasına katkı sağlanacağını belirten Altun, "Devletimiz bundan sonraki faaliyetlerinde de millet-devlet birlikteliğini güçlendirmeye yönelik prensibini merkeze alarak bu yöndeki çalışmalarını sürdürmeye devam edecek. Söz konusu uygulamanın vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum." diye açıklama yaptı.

Kaynak: AA

ALİYE YÜCEL