> Engeloji : 1.07.2022 - 1.08.2022

Translate

26 Temmuz 2022 Salı

ANNEM

Bu hafta bloguma seyrettiğim bir belgeseli yazmayı düşünüyordum. Ama tarih 25 Temmuz olunca vazgeçtim. Bu tarih benim dünyada çektiğim en büyük acının tarihi... Annemin kabre girdiği tarih... Tam iki yıl oldu.

Bir yıl bloguma yazamadım. Eksikliği çok büyük çok... Kelimelerle onu, onun benim için anlamını, kaybetmenin acısının anlatmam çok zor. Sanıyorum hiç bir zamanda tam olarak anlatamayacağım. 

Onun engelli farkındalığı adına bana söyledikleri, bana öğrettikleri öyle çok ki... Benim Engeloji'yi yazmamdaki, oluşturmamdaki en büyük etken annemdir. Annem mekanın cennet olsun. 

ALİYE YÜCEL

18 Temmuz 2022 Pazartesi

HER YOL BİTTİ

Ardahan Belediye Başkanının bir vatandaşla olan diyaloğu haber oldu. 

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir kaldırım çalışmalarını denetlediği sırada bir vatandaş 'Engelli yolu ne olacak?' diye sorunca;
“Her yol bitti, engelli kaldı. Biz engellilerin elinden tutar götürürüz” 
diye cevap veriyor.  

Bu cevap üzerine gerek basında gerek sosyal medyada tepkiler gösterildi. Partisini yazmıyorum. Bu konuda parti gözetmiyorum. Daha önce de bu gibi sözlerle yapılan yanlışları, engelli farkındalığından uzak kişileri yazdım. Kim yaparsa hatalıdır, yanlıştır, empatiden uzaktır. (Bakınız: Hata Kimde?)

Belediye Başkanının özür dilemesi istenmiş. Bunun özrü olur mu?  İyi de özür dilese ne olur. Dilemese ne olur. Zihniyet bu olduktan sonra özür dilemesi çok anlamsız kalır. Belki de diledi okumadım.

Gelelim cümleye, "Her yol bitti, engelli kaldı..." Bu cümle engellinin ihtiyacının görmezden gelindiğinin en önemli kanıtıdır. "Her yol bitti" diyerek kendini bitirmiştir! Halka hizmet etmek için göreve gelen bir belediye başkanı bunu diyebilir mi? Halka hizmet etmek mi istemiyor? Engelliyi halktan mı saymıyor? Hangisi?

Her yol biter mi bitmez mi bilinmez ama her an her yol engele, engelliye çıkabilir. Herkesin her an bu yola ihtiyacı olabilir. Bu unutulmasın...

 
ALİYE YÜCEL

11 Temmuz 2022 Pazartesi

HAVA YOLLARI VE ENGELLİ YOLCULAR

ABD Ulaştırma Bakanlığı (DOT), engelli yolcular için bir haklar bildirgesi yayınladı. 

Bakanlık, listenin engelli yolculara verilen ayrıcalıkların değiştirmediğini, engelli yolcularla ilgili en belirgin yasaları netleştiren özenle hazırlanmış bir liste olduğunu açıkladı.

İnsan hakları beyannamesi; 8 Temmuz 2022'de ABD Ulaştırma Bakanlığı, "Hava Yolu Yolcularının Engelli Hakları Bildirgesi" başlıklı bir bildiri yayınladı. 

Haklar Bildirgesi; ana hatlarıyla belirtilen 10 farklı haktan oluşuyor.

Tüm engelli yolcular için geçerli olan hakların listesi: 

1. Onurlu ve Saygılı Davranma Hakkı.

2. Hizmetler ve Hava Aracı Yetenekleri ve Sınırlamaları Hakkında Bilgi Alma Hakkı.

3. Erişilebilir Formatta Bilgi Alma Hakkı.

4. Erişilebilir Havalimanı Tesislerine Erişim Hakkı.

5. Havalimanlarında Yardım Hakkı.

6. Uçakta Yardım Alma Hakkı.

7. Yardımcı Cihaz veya Hizmet Hayvanı ile Seyahat Hakkı.

8. Oturma Yeri Alma Hakkı.

9. Erişilebilir Uçak Özellikleri Hakkı.

10. Engellilikle İlgili Bir Sorunun Çözümlenmesi Hakkı.

Listeye bakıldığında bunun sadece ABD'de değil dünyadaki tüm hava yollarında uygulanması gereken haklar olduğunu görüyoruz. 


Mevcut yasaların açıklığa kavuşturulması ABD federal yasalarına göre, yeni yasaların yürürlüğe girmesi için bir yasa tasarısının hükümetin yasama ve yürütme organlarından geçmesi gerekir. Bu Haklar Bildirgesi herhangi bir yeni yasa getirmediği için, Ulaştırma Bakanlığı bu belgeyi diğer hükümet taraflarından bağımsız olarak yayınlayabildi. Çünkü mevcut yasaları hem yolcular hem de hava taşımacılığı sağlayıcıları için daha kolay anlayacak şekilde netleştirdi. 

DOT bunu şu sözlerle doğruladı:
"Haklar Bildirgesi, engelli uçak yolcularının haklarını genişletmez veya kısıtlamaz. Aksine, mevcut yasanın uygun bir özetini sunar."

DOT, bu yasaların herhangi bir ABD havalimanı dışında faaliyet gösteren tüm havayolları için geçerli olduğunu belitti. Uçuşların yurt içi veya yurt dışı olup olmadığı, ABD'de faaliyet gösteren tüm yabancı merkezli havayolları aynı standartta tutulur. Bu, yasalar değiştikçe DOT tarafından herhangi bir zamanda değiştirilebilecek yaşayan bir belge olarak kabul edilir.

DOT ayrıca, "Haklar Bildirgesi, Bölüm 382'de yürüme, işitme veya nefes alma gibi önemli bir yaşam etkinliğini kalıcı veya geçici olarak etkileyen fiziksel veya zihinsel bozukluğu olan kişiler olarak tanımlanan engelli bireyler için geçerlidir" diyerek, hangi yolcuların engelli olduğunu düşündüğü ve yukarıda belirtilen tüm haklara sahip olduğu konusunda açıklayıcı bir açıklama yayınladı.

Ülkemizdeki hava yollarının engelli yolculara en iyi şekilde nasıl hizmet ettiğini yolculuk yapanlar bilir...

Kaynak: simpleflying.com

ALİYE YÜCEL

4 Temmuz 2022 Pazartesi

SEN NELER YAPARSIN!



İlham veren filmler diye listeler yapılıyor. Bunlara zaman zaman rastlıyorum. Bunların bir çoğu engelli filmleri oluyor. Sol Ayağım, Can Dostum, Her Çocuk Özeldir gibi... Engelliler ilham kaynağı olmak zorunda mıdır? Bilemiyorum... Bu konuyu daha önce de ele almıştım.
 
Engeli olmayan kişiler, engellilere bakıp; "Bak bu kişi, bu halde iken bunları yapıyor. Sen neler yaparsın!" diye kendi kendine söylüyorlar mı acaba? Bunu merak ediyorum. Böyle söylüyorlar ve bir şeyler başarıyorlarsa da bilmek isterdim. 

Bir şeyler başarmanın engellisi, engelsizi yok bence... İsteyen her durumda bir şeyler yapabilir, bir şeyler başarabilir. 

ALİYE YÜCEL