> Engeloji : ENGELLİLER VE KALDIRIMLAR

Translate

7 Kasım 2023 Salı

ENGELLİLER VE KALDIRIMLAR


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kaldırım ve yürüyüş yollarına yeni düzenleme getirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yaya yolları, kaldırımlar ve yürüyüş yollarının tasarım kalitesinin artırılmasına yönelik yürüttüğü mevzuat çalışmasını tamamladı.

Bakanlık, dış mekanda yayaların yürüyerek hareket edeceği alanlar olan cadde ve sokaklar ile millet bahçeleri, parklar ve rekreasyon alanlarındaki yürüyüş yollarının projelendirme ve yapımına ilişkin kuralları belirledi.

Hazırlanan "Yaya Yolları ve Kaldırımların Tasarım Kuralları Hakkında Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikte; inşaatlar yayaları tehlikeye sokmayacak önlemler alacak, kaldırımın yüksekliği 15 santimetreyi geçemeyecek, dar sokaklarda bile kaldırımın genişliği en az 1,5 metre olacak, kaldırımlarda açık kablo olmayacak, sel ve su baskına karşı yağmur suyu drenajını kolaylaştırıcı tedbirler uygulanacak gibi burada yazamayacağım bir çok yaptırım yer alıyor.

Beni ilgilendiren engellilerle ilgili yaptırımlardı. Çok şükür engelliler unutulmamış... Kaldırımlar en çok bizi engeller, kaldırımlarda neler çektiğimizi biz biliriz. Bedensel engellisi ayrı, görme engellisi ayrı...


Yaya hareket alanlarında engelli erişimini kolaylaştırıcı kaldırım rampaları ve hissedilebilir yüzey uygulamaları yaygınlaştırılacak, yardımcı sinyal donanımları kullanılacak.

Kaldırım ve yaya yolunda kaymaz zemin malzemeleri kullanılacak. Bunların bakım ve onarımları belediyelerce yerine getirilecek.

Şehirlerde egzoz ve gürültü kirliliğini azaltmak üzere hem bariyer hem de karbon yutağı görevi görecek, binalar ve araç trafiği kaynaklı ısı artışını dengelemek üzere mikroklimatik etki sağlayacak şekilde kaldırım ve yaya yolları boyunca kesintisiz ağaçlarla yeşil yaya koridorları tesis edilecek, bu yeşil akslarla şehirlerin peyzajı geliştirilecek.

Yönetmelik, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren imar planı bulunan yerlerde yeni yapılacak veya yenilenecek kaldırım ve yürüyüş yollarında uygulanacak.

Kaynak: NTV 

ALİYE YÜCEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder