> Engeloji : HANDE YENER SAKAT MI?

Translate

10 Kasım 2013 Pazar

HANDE YENER SAKAT MI?


Hande Yener'i bilirsiniz... Tanırsınız... Ama belli ki o bizi, yani engellileri hiç bilmiyor, iyi tanımıyor! Tanısa bu saçma kelimeler ağzından çıkar mıydı? "Kör müyüm? Topal mıyım? Sakat mıyım? Yaşlı mıyım yaaa? Tabi ki sevgilim var..." Şarkıcı Hande Yener'in "Sevgiliniz var mı?" sorusuna hiç çekinmeden, rahatlıkla verdiği cevap işte bu...

Magazin muhabirlerinin sıkça sorduğu bir sorudur: " Hayatınızda biri var mı? Sevgiliniz var mı? " Bu soru geçenlerde Hande Yener'e de sorulmuş...  O da bu soruyu "Evet var", "Hayır yok" diye cevap vermek yerine ilginç ve saçma bir açıklamayla cevapladı. "Sakat mıyım? Kör müyüm? Topal mıyım? Yaşlı mıyım yaaa? Tabi ki sevgilim var..." Tesadüfen gördüm, duyunca da çok şaşırdım, inanamadım.

Anlıyoruz ki Hande Yener'e göre; kör, topal, sakat, yaşlı olanların sevmeye ve  sevilmeye hakkı yok. Bunu söyleyen yeni yetme şarkıcılardan biri olsa; hiç üzerinde durmaz, gülüp geçerdim. Ancak bu yaşta, üstelik boyunca bir çocuğu olan bir kadın söyleyince, insan ister istemez çok şaşırıyor ve üzerinde de düşünüyor. Çok garip... Hiç engelli bir çift görmedi mi? Oysa pek çok örneği var...

Kör, topal, sakat birinin sevgilisi olamaz! Böyle biri kimseyi sevemez, kimse de onu sevemez... Sevmek ve sevilmek için genç, güzel, elinin ayağının düzgün olması gerekir! Engelinle baş edebilirsin, pek çok işi başarabilirsin. Ama birini sevip, sevilemezsin. Neden? Engellisin! Hande Yener böyle biliyor... Ama çok yanlış biliyor. Engelli olmak sevmeye, sevilmeye engel olabilir mi? Sevmek kalp, beyin ve ruh işi değil mi? Peki kendisi bundan sonra engelli olsa sevip, sevilmeyecek mi?


Bu cevap engelliler üzerindeki bir yargıyı ortaya koymuş oluyor. Engelliye toplumumuzda nasıl bakıldığını gösteriyor. Evet pek çok kişi böyle düşünüyor. Hande Yener bunu açıkça dillendiriyor. Engelliler toplumda normal dışı olarak algılanmış ve medyada da genellikle böyle sunulmuştur. Gördüğümüz baskın görüntüler, engellilerin başarısız ve trajik bir yaşam sürdükleri… Normal olmanın ve normal bir hayat sürdürmenin “engelli olmamaktan” geçtiği!

Ülkemizde maalesef engellilerle ilgili algılama ve tanımlama yanlışlığı yaşanıyor. Genelde normal insanlar (!) engellileri, korku, acıma ya da Hande Yener gibi küçümseme unsuru olarak görebiliyor. Maalesef engelliye böyle bakıldığı sürece onların hayatı zorlaşıyor. Onlar günlük hayatta yaşadığı her türlü engelin üstesinden gelebiliyor. Ama toplumun bu yanlış bakışı engellilerin hayatını çok güçleştiriyor.

Engelliler pozitif ya da negatif ayrımcılık yapılmadan, olduğu gibi kabullenilemez mi? Hande Yener ve onun gibi düşünenler; eksik sandıkları, eksik saydıkları insanlara tam bakamaz mı? Engellileri küçük düşüren ve rencide sözlerden kaçınmak çok mu zor? Belki de sakat, kör, topal olanların değil; Hande Yener ve onun gibi düşünenlerin sevmeye, sevilmeye hakları olmamalı...


ALİYE YÜCEL

2 yorum:

  1. "sevme-sevilme hakkı", kapitalist sosyal sisteminin içinde biçimlendirilen "güzellik" kavramıyla ilgili. "Güzellik kraliçesi" yarışmalarında alınan ölçü ve kriterlere baktığımızda, tamamen materyalist, geometrik, reklama yönelik ölçüler görürüz. Orada güzellik kriterlerine ekledikleri "genel kültür" , bir ürünü tanıtabilme yeteneği kapsamını aşmaz. Örneğin, sizin de çok güzel yakaldığınız, "engelli" insanların böyle bir kraliçelik (kraliçe ne işe yararsa tabi!) yarışmasında esamesinin okunmaması, aynı zamanda ırkçılığın (kafatasçılığın) da göstergesi.
    Hande Yener gibi şarkıcı-türkücülerin diğer insanlardan tek farkı, ses tellerinin gırtlaktaki esneme kapasitesi. Cahilliğinin avantajı ise, toplumun büyük çoğunluğunun sakat anlayışına kamu oyu önünde tercüman olarak, kınanmaya fırsat tanıması.
    Hande Yener bu anlamda çirkin olduğu için, gerçek anlamda "sevgili edinme hakkı" değil, yeteneği yoktur. Bu doğal bir edimdir. Onların ilişkileri, adına aşk dedikleri şey, kullanmak ve atmak üzerine, ticari bir ilişkidir. Buna sevmek, sevgili ilişkisi demek doğru değildir. Onu kendi iç dünyasında da hissediyordur eminim.
    sevmek ve güzellik adına bir kritik yapmıştık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler... Hande Yener Twitter'dan özür dilemiş... Ama bu bir şeyi değiştirmez. En azından benim onunla ilgili düşüncemi...

      Sil