> Engeloji : ÇİZGİ FİLM HEİDİ

Translate

5 Şubat 2012 Pazar

ÇİZGİ FİLM HEİDİ


Çizgi filmler çocukluk çağlarının en önemli eğlencelerindendir. Bazıları ilerleyen yaşa rağmen de izlenir. Pek çok anne baba şiddet içermesinden, çocuklarına uygun film olmamasından şikayet etse de; eğitici, yardımlaşmayı, paylaşmayı ve dostluğu anlatan çizgi filmler de var. Mesela, çocukluğumun çizgi filmi Heidi gibi…

Çizgi film Heidi’yi bilenler vardır. Heidi, İsviçreli yazar Johanna Spyri’nin kitabından uyarlanan bir çizgi film... Benim de en sevdiğim çizgi filmlerden biriydi. Hatırlayınca bir huzur, bir sıcaklık duydum! Heidi’nin gülüşü ve kırmızı yanakları gözlerimin önüne geldi. Heidi; içten, dost canlısı, yardımsever, duygusal, mutlu, pozitif ve neşeli bir karakterdi. Yani, örnek alınacak pek çok güzel özelliğe sahipti. Heidi’yi örnek alabilseydik keşke!

Bilmeyenlere anlatmak, bilenlere hatırlatmak için Heidi’nin hikayesine şöyle bir bakalım! Heidi, küçük yaşta anne ve babasını kaybediyor. Buna rağmen hayata küsmüyor! Bir süre teyzesinin yanında kaldıktan sonra teyzesi onu Alp Dağları’nda bir köyde yaşayan büyükbabasının yanına getiriyor. Çok sinirli, huysuz ve aksi bir adam olan büyükbabası Heidi’yi istemiyor. Ancak, Heidi büyükbabasına kendini sevdirmeyi başarıyor. Onu da kendisi gibi yaşama bağlıyor! Heidi, köydeki hayatı çok seviyor. Peter isminde bir arkadaşı oluyor. Peter ve Peter’in görme engelli büyükannesiyle çok iyi anlaşıyor. Peter’in büyükannesinin gözlerinin görmemesine üzülse de onunla çok iyi arkadaşlık yapıyor ve sık sık onu ziyarete gidiyor.



Bir gün teyzesi gelip Heidi’yi köyden götürmek isteyince çok üzülüyor. Teyzesi onu zengin bir ailenin tekerlekli sandalye ile hayatını sürdüren kızları Clara’ya arkadaşlık etmesi için Frankfurt’a götürüyor. Sakat, tekerlekli sandalyeye bağımlı ve hayata küskün olan Clara, Heidi’nin gelmesiyle çok mutlu oluyor. Heidi’nin yaşama isteği onu da yaşama bağlıyor. Heidi, arkadaşının bir gün iyileşeceğine inanıyor. Onu mutlu etmek için elinden geleni yapıyor. Clara’nın aşırı disiplinli ve soğuk mürebbiyesi Bayan Rottenmeier’den her ikisi de çok çekiyor.  Heidi, Clara’yı çok sevse de köyünü çok özlüyor. Sürekli; büyükbabasına, Peter’e, Peter’in büyükannesine ve Alp Dağları’na olan özlemini anlatıyor. Heidi’nin özlemi dayanılmaz bir hal alınca büyükbabasının yanına dönüyor.

Heidi gidince, bu kez Clara çok alıştığı Heidi’yi özlüyor ve onun ziyaretine geliyor. Heidi, Clara’yı Peter’le tanıştırıyor. Hep beraber gezip, oynuyorlar. Heidi, burada da amacından vazgeçmiyor. Clara’yı yürütmek için uğraşıyor. Clara, Heidi’nin yaşama sevincinden ve insan sevgisinden etkilenip, güç alarak yürümeye başlıyor. Heidi ve herkes buna çok seviniyor.

Aksi, huysuz bir ihtiyar olan büyükbabasını tatlı dili, sabrı ve güler yüzü sayesinde sevimli bir insana dönüştüren; sakat bir kız ile gözleri görmeyen ihtiyar bir kadına da yaşama sevinci kazandıran Heidi’nin hikayesi işte böyle… Hikayeye bir bakın! Bu çizgi filmde iki engelli hikayesi var! Biri Peter’in görme engelli büyükannesi diğeri de Heidi’nin tekerlekli sandalyedeki arkadaşı Clara! Çok ilginç değil mi? Çizgi film Heidi’ye bu açıdan bakan oldu mu acaba?

ALİYE YÜCEL

10 yorum:

  1. Ya keçi sütü sağması şehide yüsek binaya çıkıp
    alp dağlarını seyretmesi ninesine beyaz ekmek
    biriktimesi 50, sene 60 sene öncesi o tertemiz
    dünyayı düşünürken insanlığın teknolojiyle nasıl
    yobazlaştığını görmek içimi acıtıyor hacam
    sağlıcakla kalın

    YanıtlaSil
  2. - Heidi Çizgi Filimleri, Her Zaman Çok Güzel...
    "Halil İbrahim KİTAPLARI"

    YanıtlaSil
  3. Çok haklısınız. Heidi bir başka güzel...

    YanıtlaSil
  4. heidi'yibende ok severdim özellikle kırsaldan şehire gelmiş ailem benden çok daha çok severdi. geçen gün kidz tv'ye rastladım sanırsam saat akşam 9 gibiydi. yeniden izleyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler... Çok güzel bir çizgi filmdi. Ne çok şey öğrenmiştik ondan...

      Sil
  5. Kidz TV de her akşam saat 21 de yayınlanıyor. 20 Dk. Sürüyor. Bence şimdiye kadar yapılmış en kaliteli en güzel çizgi film.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgi ve yorum için çok teşekkürler... Umarım çocuklar seyrederler ve onlarda bizim kadar çok severler... Selamlar...

      Sil
  6. Sevgili heidi severler heidi nin bölümlerini izlemek isterseniz öglen saat 13:00da kidz tv de yayinlanmaktadir tekrar bolumu ise aksam saat 21 de ayni kanaldan izleyebilirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler...

      Sil
    2. Heydi karekteri gerçekte bir köle kızını canladırmasıdır yıllarca1800yılların medeni isviçresi çocuk zulmüyle ve taciriyle kalkınan tarihi utanılacak bir ustu kapalı kaleme alınan yaslı adam tarafından hor görünen köle kızının it gibi çalıştırılmadının şirinlikle anlatılan bir çizgi filmdir küçüklümden beri hüzün sarardı içimi bu kızı görünce 30 zundan sonra çözdüm işi arkadaslar o karekter batı ülkesi isviçrenin karanlık geçmişini üstü kapalı anlatıyor ashap ecdadımız gibi varmı adaletli ve merhametli bütün memleketimin ALLAHIN selamı ve RAHMEHİ üzerine olsun

      Sil