> Engeloji : BEYONCE VE ENGELLİ AYRIMCILIĞI

Translate

8 Ağustos 2022 Pazartesi

BEYONCE VE ENGELLİ AYRIMCILIĞI


Dünyaca ünlü şarkıcı Beyonce, yeni şarkısında "engelli ayrımcılığı" yaptığı için büyük eleştiri aldı. 

The Hill’deki habere göre, Renaissance albümünde yer alan “Heated” isimli şarkıda geçen ve serebral palsililere yönelik hakaret kabul edilen 'spaz' kelimesinin geçmesi büyük tepki topladı. 

Argoda “kontrolü kaybetmek” anlamına gelen “Spazzin’” ifadesi eleştirilerle karşılandı. İfadeyi eleştirenler, argodaki anlamı farklı olsa da sözün serebral palsinin bir alt türü olan spastik diplejik hastaları için kötü bir ifade olabileceğini söyledi. 

Engellilik savunucusu Hannah Diviney, Twitter'da "@Beyonce yeni şarkısı 'Heated'de 'spaz' kelimesini kullandı. Bu bana, engelli camiasına ve Lizzo ile yapmaya çalıştığımız ilerlemeye tokat gibi geliyor..." diyerek bu yolda daima 'daha iyisini yapmalarını' söylemeye devam edeceğini açıkladı.

Şarkıcının sözcüsü ise, eleştiriler üzerine yaptığı açıklamada “Kelime, bilinçli şekilde kötü bir niyetle (yaralayıcı bir şekilde kasıtlı olarak) kullanılmamıştır. Ancak değiştirilecek...” dedi. 

Böylece Beyonce, engellilere hakaret içeren şarkısını değiştirip baştan kaydedeceğini açıklayarak geri adım attı. 

Daha önce de şarkısında aynı kelimeyi kullanan Rapçi Lizzo da yapılan eleştiriler üzerine şarkısını değiştirmek zorunda kalmıştı.

ALİYE YÜCEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder