> Engeloji : İKLİM KRİZİ VE ENGELLİLER

Translate

13 Haziran 2022 Pazartesi

İKLİM KRİZİ VE ENGELLİLER



The Guardian'ın haberinde; engellilerin iklim krizinde 'sistematik olarak görmezden gelindiğini' açıklanıyor. Araştırmacılar, yüksek risk altında olmalarına rağmen engelli insanların dikkate alınmadığını söylüyor.

Yapılan araştırmalar, aşırı hava koşullarının etkilerinden özellikle risk altında olmalarına rağmen, iklim krizi söz konusu olduğunda engelli insanların dünya çapında hükümetler tarafından “sistematik olarak görmezden gelindiğini” gösteriyor.

Çok az ülke, iklim krizinin etkilerine uyum sağlamak için planlar yaparken engellilerin ihtiyaçları için hükümler hazırlıyor. Konuyla ilgili ilk kapsamlı incelemeye göre, bir çoğu da engelli insanlardan bahsetmiyor.

"Ulusal İklim Taahhütlerinde ve Politikalarında Engellilerin Dahil Edilmesi"
başlıklı raporun yazarlarından Kanada McGill Üniversitesi'nden Profesör Sebastien Jodoin, engellilerin ihtiyaçlarının göz ardı edildiğini belirterek Guardian'a “Bulgularımız beni çok hayal kırıklığına uğrattı. Ülkeler, engellilerin iklim planlarına nasıl dahil edilebileceğini düşünmedi. Sistematik olarak görmezden gelindi...” diyor. 

Jodoin; kısmen engellerinin doğası ve aynı zamanda buna sıklıkla eşlik eden sosyal dezavantaj nedeniyle, engelli insanlar iklim etkilerine karşı en savunmasız kişiler arasında olduğunu belirterek bu konu da çalışmalar yapılması gerektiğini vurguluyor. 

Şimdi gelelim bize... Acaba, Türkiye'de iklim krizinin etkileri için planlar yapılırken engellilerin ihtiyaçları düşünülüyor mu? 
 
ALİYE YÜCEL 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder