> Engeloji : SEÇELİM SEÇİLELİM

Translate

7 Haziran 2015 Pazar

SEÇELİM SEÇİLELİM


Bugün milletimiz açısından önemli bir gün. Genel seçimler yapıldı. Yeni milletvekillerimiz belli olacak. Hangi parti kaç millet vekili çıkaracak henüz belli değil. Ama çok istediğim bir şey var. Engelli olan ya da engelliyi iyi bilen, iyi tanıyan milletvekillerinin mecliste olması... Belki pek çok kişi; hangi parti önde olacak, hangi parti kaç milletvekili çıkaracak, koalisyon mu  olacak diye merak ediyor. Ancak ben bütün bunların yanı sıra, kaç engelli milletvekilinin de meclise gireceğini merak ediyorum.

Engelli sorunları ve çözümü açısından bu noktada her partiye eşit mesafede olmak durumundayım. Hangi partiden olursa olsun engelliyi temsil edecek birilerinin mecliste olması gerektiğine inanıyorum. Maalesef meclisteki engellilerin sayısı oran olarak çok az... 9 milyon engelliyi temsil için bir elin parmakları kadar bile olmayan milletvekili sayısı olur mu? Bu hiç iyi bir gösterge değil. Üstelik bu seçimlerde de engelli aday sayısı çok azdı. Hepsi meclise girse bile yetersiz kalır.

Mecliste daha önceki dönemlerde engellileri temsil eden milletvekilleri vardı. En çok tanınanları, ilk engelli milletvekili olan AK Parti Milletvekili Lokman Ayva ve CHP Milletvekili Şafak Pavey gibi...  Biri görme engellileri diğeri, ise bedensel engellileri temsil ediyordu. Bundan başka de engelli vekillerimiz oldu. Şu an ki mecliste de 4 engelli milletvekili var. Bu milletvekillerinden biri CHP'den Şafak Pavey, diğer üçü ise AK Parti'den Gürsoy Erol, Mehmet Doğan Kubat ve Abdurrahim Akdağ.


Engellilerle ilgili önemli çalışmalar yapıldı. 2005 yılında Engelliler Yasası çıkarıldı. 2010 yılında da engellilere çeşitli haklar verildi. Ama bunlar yeterli değil... Çok eksik noktalar ve yapılması gereken pek çok şey var. Yeni dönemde bunların tamamlanmasını gerekiyor. Partilerin tüzüklerinde engelliler için yapılması planlanan neler var. Tam olarak bilmiyorum. Ama yapılacak çalışmalar engelliler açısından büyük önem taşıyor.

Ülkemize engellilerin yaşam kalitesini yükseltmek için çalışmalar yapan milletvekilleri gerekli... Engellilerin sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda hayata katılmalarını sağlayacak önlemler almalı, bu yönde çalışmalar yapmalı... Gönül ister ki her engelli grubunu temsil edecek milletvekilleri olsun. Görme, işitme, bedensel engelli ve zihinsel engelli yakını gibi... Ancak bu sayı birkaç milletvekili ile sınırlı olmamalı... Sayıları çok daha fazla olmalı...

Sorunların büyük bir bölümünün çözümü siyasetten geçiyor. Engelli sorunlarının çözümü için engeli olmayan birinin çok başarılı olacağına inanmıyorum. İşte bu yüzden engelliler siyasette ve Türkiye Büyük Millet Meclisi sıralarında daha çok yer almalı... Seçmeli, seçilmeli... Engelli olmasa bile bu konuda duyarlı ve farkındalığa sahip milletvekilleri yok değil. Fakat benim sorunumu en iyi ben bilirim. Çözümünü de en iyi ben sunarım. Bunun aksini söyleyecek biri var mıdır? Sanmıyorum. Varsa da lafügüzaf...


ALİYE YÜCEL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder