> Engeloji : ENGELLİLER VE İŞYERLERİ

Translate

17 Aralık 2024 Salı

ENGELLİLER VE İŞYERLERİ

Yapılan bir ankete göre Deloitte'de engelli çalışanların çok azının düzenleme talep ettiği okudum. Engelli çalışanlar için iş yerlerinde düzenlemeye ihtiyaç oluyor. Nedenlerini merak ettim ve anket ilgimi çekti. 

Deloitte, 150'den fazla ülkede, 700 ofiste, çalışmakta olan 312,000 personeli ile dünyanın en büyük muhasebe, denetim, vergi ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunan uluslararası firmalarından birisi... Türkiye'de de şubeleri var. Bu nedenle araştırma bize önemli bir veri sunuyor. 

Ankette düzenleme talebinde bulunan çalışanların neredeyse 4’te 3′ünün talebinin reddedildiği açıklanmış. Çok yüksek bir oran.

Şirket anketine katılanların yaklaşık 10’da 9’u iş yerinde engelliliklerini resmen açıkladıklarını söylerken, bu katılımcıların %75’i herhangi bir iş yeri düzenlemesi talebinde bulunmaktan kaçınıyor; bazıları ise amirlerinin bu talebi olumsuz karşılayacağından korktuklarını belirtiyor.

Deloitte, engelli 10.000 çalışanını araştırdı ve erişilebilirliğin iş yerlerinde çeşitli şekillerde bir sorun olmaya devam ettiği sonucuna vardı. Örneğin, çalışanların %11’i başka bir şirkette yaşadıkları olumsuz deneyim nedeniyle düzenleme taleplerinde bulunmak istemiyor.

Düzenleme talebinde bulunan birçok çalışanında taleplerinin reddedildiği görüyor. 4 kişiden 3′ünün en az bir talebi reddediliyor. Bunun yaygın nedenleri arasında talebin çok maliyetli olması, talebin uygulanmasının çok zor olması veya “mantıksız” olması gibi açıklamalar yer alıyor.

Deloitte, bu taleplerin genellikle belirli sorunlar için yardımcı teknoloji ve koçluk içerdiğini söylüyor. En çok kabul gören talepler genellikle gerektiğinde evden çalışma, program ayarlamaları ve özel alan erişimi gibi maliyet gerektirmeyen çözümleri içeriyor. 

Deloitte Global’in çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık şefi Emma Codd, bir bildiride, “Yüksek düzeyde iş yeri ifşası görmemize rağmen, bu durum işyeri düzenlemeleri talep etme, talep edilen düzenlemelerin reddedilmesi, erişilemeyen iş etkinlikleri ve kapsayıcı olmayan davranış deneyimleri söz konusu olduğunda olumsuz algılar hakkındaki endişelerle birlikte geliyor. Tüm bu faktörler bir araya gelerek ele alınması gereken bir ‘erişim boşluğu’ yaratıyor.” diyor. 

Çalışanların %33′ü erişilebilirlik sorunları nedeniyle iş yerlerindeki bir etkinliğe katılamadıklarını, birçok çalışan da erişilebilirlik eksikliği nedeniyle iş yerindeki bir etkinliği veya toplantıyı kaçırdığını söylüyor. 

Deloitte, bu sorunlara çözüm olarak engelli katılımının “anlamlı eylemlerle” birlikte “görünür bir liderlik önceliği” haline getirilmesini öneriyor.

Kaynak: truckingdive.com

ALİYE YÜCEL


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder