> Engeloji : ATASÖZLERİ, DEYİMLER VE BİZ

Translate

22 Ekim 2012 Pazartesi

ATASÖZLERİ, DEYİMLER VE BİZ


 
Sözlü kültürümüzün çok önemli parçası olan atasözleri ve deyimler toplumun inanç, kültür, duygu ve düşünce yapısını yansıtıyor. Toplumun kişilere, olaylara kısaca hayatta var olan her şeye bakışını anlamak için kullandığı atasözü, deyim ve halk tabirlerine bakmak gerekiyor. Türkçe bu yönden çok zengin bir dildir. İnsan ilişkileri, çeşitli olaylar, hayata dair her konuda pek çok atasözü, deyim ve halk tabiri vardır.  
Dilimiz; dolayısıyla atasözü, deyim ve halk tabirleri de toplumun engelliye bakış açısına göre şekillenmektedir. Toplumun engellilere bakış açısı bellidir! Engelliler için kullanılan kör, sağır, topal, kambur, deli, dilsiz gibi tanımlamalar atasözü, deyim ve deyişlere de yansımıştır. Böylece atasözleri ve deyimlerde engellilere toplumun ayrımcı bakışını gösteren ifadeler bulunmaktadır.
“Körle yatan şaşı kalkar”, “Kör satıcının kör alıcısı olur”, “Kör topal gitmek”, “Körler sağırlar, birbirini ağırlar”, “Sağır duymaz, uydurur”, “Kör topal gidiyor”, “Kör topal birini bulmak”, “Topalla gezen aksama öğrenir”, “Körler memleketinde şaşılar padişah olur”, “Eli ayağı düzgün olsun da” gibi… Bu listeyi uzatmak mümkündür… Ayrıca; “Oğlum sakat mısın?”, “Spastik hareketler yapma!”, ” “Kör müsün?”, “Bu işte bir sakatlık var!”, “Özürlü müsün nesin?” gibi hakaret amaçlı kullanılan cümleler de vardır.
Çocukken, bebekleri doğacak kişilerin “Kız ve erkek olsun hiç fark etmez. Eli ayağı düzgün olsun da…” sözü içimi acıtırdı. Bu halk arasında çok kullanılan ve iyi niyetle söylenmiş bir dilektir… Ama bu cümle engelli birinin gözlerinin içine bakarak söylendiğinde, onu ne çok incittiği hiç düşünülür mü?
“Körle yatan şaşı kalkar” sözünü ele alalım. Anlatmak istediği “Değersiz kişilerle dostluk yapan, kötü özellikler kapar” değil midir? Bu neden bir engelli üzerinden gösterilir? Bu engellileri niteliksiz, değersiz, işe yaramaz, beceriksiz, asalak, istenmeyen kişiler olarak göstermez mi? Bunun yerine “Üzüm üzüme baka baka kararır" desek olmaz mı?
Evlenecek kişiye kimseyi bulamaması durumunda yarım yamalakta olsa, iyi kötü olsun da “Kör topal birini bul” demek neyin nesidir? Herhangi birileri anlamına gelen “Keli, körü toplamak” engellinin ne kadar küçümsendiğini göstermez mi? Bunun gibi daha pek çok örnek verebiliriz.
Atasözü, deyim ve halk tabirleri çok anlamlıdır, çok şey anlatır. Anlatım gücünü arttırır… Ama hepsi için çok doğrudur diyemeyiz! En azından engellilerle ilgili olanları için… Yoksa “İçler acısı” bir durumdayız. Allahtan Allah katında üstünlük takva ile!
Günlük hayatımızda kullandığımız kelime, deyim ve kavramları yeniden gözden geçirmeli, engellileri küçük düşüren ve rencide edenleri kullanmamaya çalışmalıyız. Biliyorum çok zor bir şey istiyorum! Ama gün gelip düşünce, değerlendirme ve beğeniler değiştikçe bu bakış akışı da değişecek… Engellilere yönelik yanlış bakışı taşıyan atasözleri ve deyimler de dilden uzaklaşacak… Onların neler yapabildiğini ya da yapabileceğini gösteren atasözleri ve deyimler zamanla dilimizde yer alacaktır.
 
ALİYE YÜCEL

8 yorum:

  1. Aliyeciğim nefis bir yazı olmuş. Gerçekten çok haklısın. Ben de bu kalıplaşmış sözleri muhtelif zamanlarda kullanıyorum. Ama bu sözler o kadar alışılagelmiş olmuş ki hayatımızda birilerini incitebileceğini hiç düşünmemiştim. Biraz daha ne söylediğimize dikkat ettiğimizde zamanla değişebileceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  2. Atiye hanım biz engelliler için çok vahim bir konuyu kaleme aldığınız için teşekkürler malesef bu atasözleri ve deyimler hepimizin bir kanayan yarası keşke merhem olsada sürsek ama yara okadar büyümüşki kapatmak imkansız saygılar

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler, duygulanarak okudum.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. aliye hanım ;yüreğinize sağlık gerçekten bazı insanların bakış açısı o kadar dar ve sığki,enpati kurup kendilerininde başına daha sonra her hangi bir kaza gelip o duruma düşebileceklerini tezahür edemedikleri için bu tarz deyimleri düşünmeden söylerler.tekrar elinize.yüreğinize sağlık daha güzel ifade edilemezdi ....

    YanıtlaSil
  5. İnsanların beynindeki düşünce konuşma becerisi ne ise onu söyler
    şahiyetini ele verir

    YanıtlaSil
  6. Yorum için çok teşekkür ederim. Çok haklısınız. Maalesef durum bu...

    YanıtlaSil
  7. Bir engelli olarak yazınızı okudum. Neler demek istediğinizi anlatmak biçiminiz sade anlaşılabilir. Tabi anlayan ve algılamak isteyenler için süper bir yazı olmuş.
    Blogunuzu mümkün oldukça takip etmeye çalışacağım.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz beni çok mutlu etti. Çok çok teşekkür ederim. Dilerim kitabım Engeloji'yi de alıp, okursunuz. Bu beni çok sevindir. Sıkılmadan kolayca okuyacaksınız. Selamlar...

      Sil